Am dat startul unui WARDROBE DETOX CHALLENGE ce isi propune sa te ajute sa iti descoperi stilul personal si sa reusesti sa ai o garderoba compusa din haine pe care sa le porti cu placere.La sfarsitul acestui challenge, pe langa o garderoba corect organizata ar trebui sa stii care este stilul tau, sa poti face alegeri vestimentare mult mai usor, sa stii ce ti se potriveste, dar mai ales sa ai o un plan de shopping bine stabilit care sa contina doar acele piese vestimentare de care ai cu adevarat nevoie.Asa cum am mai spus de multe ori, atat pe acest blog cat si pe conturile mele din Social Media, stilul tau vestimentar este influentat in mod direct de lifestyle, preferintele personale, paleta cromatica, forma corpului(inaltime, tip somatic, conformatie).

Prin urmare, ne vom incepe challenge-ul vorbind despre cum stilul de viata ne poate influenta stilul vestimentar.

lifestyle-ul este suma tuturor activitatilor pe care le desfasuram in viata de zi cu zi, de la munca, la cumparaturi, iesiri in oras cu prietenele, mers la sala, spa, vacante, plimbari in parc cu piticii si pana la timpul petrecut acasa. Este determinat de felul in care ne petrecem timpul si interesele pe care le avem, de opiniile si valorile in care credem.

Astfel vom avea principalele tipuri de activitati:

 

Am pus munca pe primul loc pentru ca pentru majoritatea dintre noi, aceasta activitate ocupa cea mai mare parte din timpul nostru si automat ar trebui sa aiba si cea mai mare pondere in garderoba noastra, restul activtatilor ocupand la randul lor diverse proportii.  Dar cum cum calculam proportiile si la ce ne ajuta? Da, am spus bine, realizarea unei garderobe ideale este si un exercitiu matematic, acest calcul ajutandu-ne sa intelegem de ce de multe ori suntem in situatia de a spune ca nu avem nimic de purtat, cand de fapt ne referim la lipsa pieselor vestimenare potrivite acelui gen de activitate. De asemenea ne ajuta sa ne calculam numarul de outfit-uri de care avem nevoie.

Astfel daca spre exemplu lucram 5 zile pe saptamana, vom avea nevoie de 5 outfituri potrivite muncii, adica camasi, pantaloni, sacouri, rochii, pantofi. Daca mergem la sala 1 data pe saptamana, atunci probabil un singur outfit va fi suficient, pe care il putem purta in rotatie la fiecare antrenament. Simplu, right? Insa daca munca noastra este in sala de fitness, atunci camasile vor fi inlocuite de bustierele sport, iar adidasii vor lua locul tocurilor. Asta inseamna ca vom avea nevoie doar de 5 outfituri de sala pentru a satisface doua tipuri de activitati: munca si sport. Daca putem purta aceleasi haine pentru mai multe tipuri de activitati, atunci vom avea nevoie de mai putine outfituri, iar garderoba va deveni una functionala, acesta fiind si unul din scopurile finale ale acestui challenge.  Felul in care aceste activitati se imbina in viata noastra, face ca stilul nostru vestimentar sa fie unic.

 

Atunci cand calculam numarul necesar de outfituri din garderoba noastra este important sa avem in vedere si sezonalitatea pieselor vestimentare care care o compun. Astfel vom purta piese vestimentare care sunt specifice doar sezonului cald, piese specifice sezonului rece si piese de tranzitie intre sezoane, pentru ca nu-i asa, nu vom purta paltonul de iarna in plina vara si nici nu vom merge iarna in sandale prin zapada. Dar putem purta un tricou in orice perioada a anului.

 

Da, din punct de vedere vestimentar, avem 3 sezoane: sezonul rece, sezonul cald cu articole specifice fiecaruia si sezonul intermediar cu piese vestimentare ce pot fi purtate in orice sezon. Spre exemplu, cardiganul este o piesa vestimentara de tranzitie, pentru ca poate fi purtat atat iarna pe sub un palton, toamna si primavara peste un tricou cat si in serile racoroase de vara peste o rochie sau un top lejer. Acelasi lucru este general valabil si pentru blugi, sacouri si alte articole. Atfel cu cat vom avea mai multe piese vestimentare de tranzitie, cu atat mai versatila si functionala va deveni garderoba noastra.

Deci cum calculam de cate outfituri avem nevoie pe sezon?  Analizam fiecare activitate si estimativ adaugam numarul de outfituri de care avem nevoie intr-un sezon. Daca 2 sau mai multe activitati corespund aceluiasi dress code, le putem incadra intr-o singura categorie si putem calcula impreuna numarul de outfituri necesar. In analiza noastra nu trebuie sa uitam outfiturile pe care le purtam prin casa, cele in care dormim, precum si outfiturile specifice calatoriilor sau vacantelor (costume de ski, costume de baie, haine de plaja sau drumetii) pentru ca da si ele fac parte din garderoba noastra. Acelasi lucru este valabil si in cazul evenimentelor speciale, unde in functie de cate evenimente vom avea in acel sezon, de tipul acestora precum si de cate ori putem purta un outfit, vom avea nevoie de un anumit numar de outfituri si pentru aceasta activitate.

Acum ca ti-am explicat si formula garderobei ideale, mergi pe contul meu de Instagram pentru a vedea  primul challenge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Facebook Comments